Site icon Ресторант Фондю

Швейцарските аламинути

Има една дума, за която много от нас се сещат, ако седнат много гладни в заведение. Аламинут. Това са най-бързите ястия, които могат да стигнат от кухнята до масата ни за броени минути. Освен това приготвянето им по-принцип е много лесно, тъй като за тях се използват малко продукти.

Традицията на аламинутите в ресторантските менюта у нас датира от времето на социализма. Първо така са наричали бързите ястия, най-често приготвени на скара или на тиган, в разговорите помежду си хората от персонала на заведенията за обществено хранене. Постепенно терминът се е наложил и е започнал да се употребява официално, а също влязъл в учебниците по технология на храната.

Независимо как наричат бързо приготвяните ястия в различните страни, те присъстват на трапезата на всички европейски народи. Например навсякъде може да открием в кулинарната традиция различни видове наденички и печени или пържени меса.

От какво и как се приготвят аламинутите?

 

Към аламинутите спадат различни блюда от яйца, сирена или кашкавали, аламинути от месо, кайма или риба и морски продукти, от зеленчуци и други. Според начина на приготвяне те може да се печени на фурна, на скара или на плоча, пържени, задушени.

За яйчните аламинути не се изискват специални умения и всеки може да си ги приготви вкъщи. Това са популярните яйца на очи, бъркани яйца със сирене, разни омлети и прочие.

Нещо вкусно от сирене или кашкавал също може да си приготвите бързичко у дома. Например печено сирене в пергамент или на плоча, панирани кашкавалчета или сиренца или кашкавал на фурна. Могат да се сервират като предястие, а в по-голям грамаж и допълнени с пресни зеленчуци за гарнитура могат да служат и за основно ястие.

Към групата на месните аламинути спадат каретата, които се приготвят от външното филе на телешко или свинско месо. От външното филе се приготвя и прочутият рамстек с лук. За бифтека пък се използва месото от вътрешното филе (бонфиле), което се реже на кръгли парчета с дебелина 2-3 см. Отгоре на готовите бифтеци при сервирането може да се сложи по едно забулено яйце.

Към аламинутите от бонфиле се отнасят и медальоните, ноазетите и филетата. Вътрешното филе се реже напречно на мускулните влакна. Натуралните аламинути се начукват леко, за да се оформят, панират се в брашно и се пържат в малко мазнина. Сервират се по едно, две или три парчета в порция.

Особено популярни от тази група са любимите на българите пържоли и шишчета. Сред месните аламинути може да отличим също пилешките филета, бутчета, крилца и шишчета.

Аламинутите от смляно месо най-често се приготвят на скара или на барбекю. Каймата може да е комбинация от различни меса – често се използват телешко и свинско в различни съотношения. Приготвят се също от телешка или агнешка кайма, по-рядко от пилешка или рибна. В тази група са кюфтетата, кебапчетата, прясната наденица, карначетата. Сред популярните аламинути са и панираните шницели от кайма.

Субпродуктите също са подходящи за приготвянето на аламинути – например свински или телешки дроб на тиган или на скара, пилешки дробчета, воденички или сърца в гювече, агнешки дреболии и др.

Бързи ястия от типа на аламинутите могат да се приготвят и от зеленчуци, като те могат да бъдат задушени, печени, пържени и приготвени на пара, както и панирани. Могат да се използват картофи, броколи, тиквички, патладжани, пипер, домати и т.н.

 

Швейцарски аламинути

 

Швейцарците са големи традиционалисти по отношение на кулинарните си предпочитания, като всеки от кантоните си има своя специфична кухня. Тя зависи от чуждестранните влияния в съответния район – френско, немско и италианско. В швейцарското меню, също като в другите европейски страни,  присъстват аламинути, които се приготвят бързо и от ограничен брой продукти. Към тях спадат различните видове наденички по подобие на немските, традиционният шницел, варианти на яйчни блюда. И, разбира се, едно от коронните швейцарски традиционни ястия – картофени рьощи.

 

Швейцарски шницел

 

Не само Виена се гордее със своите шницели. Швейцарските с нищо не отстъпват на австрийските си конкуренти. За да си приготвим шницел по швейцарски са ни необходими 500 г свински бут, две яйца, един картоф, 1 глава лук, 2 сухи филии бял хляб, сол, млян черен пипер, червен пипер, 2 ч. л. горчица и стотина грама кашкавал. Месото се смила заедно с картофите, като се добавя и предварително накиснатия във вода и след това изстискан хляб. Осолява се.

Може да ползвате готова кайма от свинско месо или смес, тогава към нея добавяте картофа настърган. Към сместа прибавяте двете яйца, червения и черния пипер и по желание магданоз.

Размесвате добре и разделяте сместа на четири.  Оформяте четири големи овални шницела, които намазвате отгоре с горчица. Поставяте ги в обилно намазнена тавичка, която слагате в загрята на 200 градуса фурна и печете около 15 минути.

Изваждате шницелите и ги поръсвате с настърган кашкавал. Допичате ги за около пет минути. Вкусните швейцарски шницели вече са готови а какво по-подходящо за гарнитура към тях от също толкова швейцарските Рьощи.

 

Рьощи

Това е обикновено ястие от картофи, традиционно за немската част на Швейцария. Рьощи обаче вече са превзели и другите райони на алпийската страна.. Към ястието могат да се слагат различни добавки за вкус в зависимост от региона: бекон, зеленчуци, яйца, сирене и др.

Рьощи с бекон

За да си приготвите бързия швейцарски специалитет ви трябват 1 кг картофи, 2/3 чаена чаша прясно мляко и също толкова сметана, 120 грама бекон, 2 яйца, 2 с. л. масло и сол. Освен бекона може да добавите и малко сланина. За подправка може да използвате индийско орехче.

Приготвянето започва със сваряването на картофите. След като се охладят, ги настържете на едро ренде. Беконът се нарязва на дребно. Запържва се, след това се смесва с картофите и всичко се посолява на вкус. Сместа се пържи в тиган, в който първо е разтопено маслото, само от едната страна, по подобие на палачинка.

Може да се сложи капак и така да се допече, а другият вариант е да се прехвърли за допичане във фурната. Междувременно смесете млякото, сметаната и двете яйца, посолете и добавете настъргано индийско орехче. След като разбиете сместа, с нея залейте готовото рьощи и дозапечете за  кратко, до пълна готовност на заливката.

 

Филийки с яйца и колбас по швейцарски

За този аламинут може да използвате 5-6 филии хляб и съответния брой яйца. Ще ви трябват още 200 г кашкавал, стотина грама колбас по избор, краве масло или олио, по една-две щипки черен и червен пипер.

Тавичката, в която ще печете, се намазва с масло. Нареждат се филийките и се напръскват леко с разтопено масло. Отгоре се наръсват настърган кашкавал и нарязания на ситно колбас.

В средата на филиите се притиска с пръст навътре, за да стане дупка. Върху всяка филийка се чуква по едно яйце. Посолява се и се поръсва с черен и червен пипер. Филийките се запичат в умерено загрята фурна, докато яйцата станат готови.

Швейцарски наденици

Един от най-бързо приготвящия се аламинут са наденичките. А в Швейцария, подобно на съседна Германия, те са в изобилие. Всеки регион и по-голям град си има своя любим колбас, който е своеобразна местна гордост.

За Женева това е Longeole – сурова наденица от свинско месо с подчертан аромат на копър. Longeole представлява дебел колбас, който тежи от 250 до 650 грама и е напълнен с едро  смляни свинско месо, бекон и сланина.

За да е ясно откъде са наденичките, те са завързани с червено- жълт конец, каквито са цветовете на герба на кантон Женева. Колбасите се оставят на стайна температура за 12 часа и са готови за консумация. Е, преди да ги сложите на масата, трябва да се кипнат, за да станат по-вкусни и по-ароматни.

В кантон Во се хвалят със своята пушена наденица Saucisse aux choux, която дори е със Защитено наименование за произход. Тя е различна с добавката на бланширано зеле към смляното свинско месо в нея. За производството й се ползват още черен дроб, език и части от главата прасето. Подправя се с чесън, индийско орехче, кориандър, анасон и карамфил.

Сместа се пълни в естествени черва и се подлага на студено пушене с дървени стърготини. Saucisse aux choux обикновено има форма на подкова и тежи 300-400 грама. Наденичката се консумира най-често като се попарва в топла вода. Използва се също за приготвяне на яхния от праз и картофи.

Друга швейцарска гордост е St. Gallen Bratwurst OLMA. Представлява бяла варена наденица от кантон Санкт Гален. Нейната популярност е излязла извън границите на Швейцария. Много швейцарци смятат точно St. Gallen Bratwurst за националния колбас на страната. Наденицата се приготвя от свинско, телешко, мазнина, мляко и… лед. Характерните подправки са черен пипер, джинджифил, праз, целина, пащърнак. St. Gallen Bratwurst OLMA е много вкусна пържена или печена на скара. И, естествено, върви с бира.

 

 

Exit mobile version