По какво вкъщи познаваме, че е празник? Ухае апетитно и масата е отрупана с вкусни неща в големи чинии. Въпреки че народите имат различни обичаи и ритуали, богатата трапеза е общото между празничните традиции в повечето страни.
Алпийските държави не правят изключение от това правило, а напротив. В Швейцария, Австрия, Германия, Италия и Франция определено държат на добрата храна, а когато има повод всички близки хора се събират около трапезата и се наслаждават на празничните алпийски ястия.
Какво традиционно се сервира по празниците?
Кулинарните празнични традиции на алпийските народи се преплитат и храната има някои общи характеристики. Суровият климат е причината в планината да се приготвя по-питателна и тежка и в същото време много вкусна храна.
Сред най-използваните продукти са месото и разнообразните сирена. В повечето от алпийските държави пълнената патица или гъска е един от акцентите в празничното меню. В Германия и Австрия не минава и без изключително вкусните и разнообразни по вид наденички дори и на празника.
Всяка страна обаче има и своите специфични празнични блюда. Швейцарците, особено в немскоезичните райони, в никакъв случай няма да се откажат от своето коронно блюдо –фондюто.
Специалният метален съд какелон за приготвянето на националното ястие със сигурност ще намери своето място на празничната трапеза. В него може да се приготви класическо фондю от разтопени сирена, в които хората около масата дружно да топят късчета хляб.
За празника обаче менюто може да бъде разнообразено с друг вариант – с месо, каквато е рецептата за Fleisch und Gemüse Fondue. В какелона се загрява растителна мазнина и се потапят парченца месо и топчета от кайма, а също и зеленчуци, набучени на дълги вилици.
От месата са предпочитани крехко телешко, свинско и пилешко. Никой не остава равнодушен, когато хапките месо зацвърчат и разнесат изкусителни аромати. Сервира се с малки кубчета бял и ръжен хляб и сосове.
Някои могат да предпочетат друго месно фондю – Wurst fondue с наденички.
В духа на швейцарската кулинарна традиция и за празника може да се сервират неизменните раклет или рьощи.
Във френскоговорящата част на Конфедерацията празничната трапеза също включва месо – популярно например е свинското филе в тесто.
Жителите на алпийските райони на Италия и на италианоговорящия кантон на Швейцария – Тичино, пък вероятно ще приготвят за празника равиоли с разнообразни пълнежи.
Те са вид паста, но доста по-различна от спагетите. Представляват тънко разточено тесто, в което се слагат различни плънки – кайма, сирене, гъби, спанак, плодове и др. След това се варят и се сервират с различни сосове и настъргано твърдо сирене. Могат да се сервират като основно ястие или десерт.
В Германия за някои празници приготвят печена патица или гъска, но трапезата не може да остане и без любимите на всички наденички в различните им вариации. Гарнитурата може да е от пикантни картофи с горчица.
А ето и едно типично ястие от австрийските Алпи, което е подходящо както за делник, така и за празник. Tiroler Gröstl е вкусна, питателна и едновременно с това много лесна за приготвяне гозба. Блюдото е характерно за ски курорта Тирол.
Богатото ястие всъщност представлява пържени картофи с парчета свинско или говеждо месо с много масло и лук. За вкус и още по-апетитен вид се сервира с пържени яйца на очи отгоре.
Още едно блюдо с месо може да намери място на австрийската празнична трапеза. Tafelspitz е класическо ястие, съставено от говеждо месо, варено в бульон от зеленчуци и подправки. След това месото се поднася с картофи или зеленчуци, пюре от ябълки с хрян или заквасена сметана с лук. Рецептата има селски произход, но днес е добре дошла в менютата на много ресторанти.
За празника в алпийските домове се носи и навяващият мисли за уют и топлина аромат на печива. В Германия, Швейцария, Италия и другите планински държави пекат традиционни хлябове, като всяка област или град се гордее със своя запазена марка.
Рецепти
Фондю с месо и зеленчуци
(Fleisch und Gemüse Fondue)
Продукти за 6 човека:
1 филийка хляб от предишен ден
1 средноголяма глава лук
1 скилидка чесън
350 г кайма
1 яйце
сол и бял пипер на вкус
500 г пилешко филе
400 г свинско филе
50 г телешко филе
1 бр. карфиол
350-400 г тиквички
150 г чери доматки
200 г гъби
2 литра олио
Приготвяне:
Хлябът се накисва в хладка вода. Накълцваме лука и чесъна на дребно и към тях в купа прибавяме вече изцедения хляб, каймата и яйцето. Овкусяваме със сол и пипер и оформяме малки топки.
Месото нарязваме на големи кубчета. Измиваме зеленчуците и ги подготвяме: карфиола на розички, тиквичките на шайби и гъбите на половинки.
Месото, топчетата от кайма и зеленчуците се подреждат в плато. Загряваме мазнината в специалния съд за фондю какелон. Продуктите се набучват на дълги вилици и се топят в мазнината, като за запържването на месото ще са необходими 5 минути, а за зеленчуците 2-4 минути. На масата се поднасят още пресен хляб и сос по избор.
Tiroler Gröstl
Продукти за 4 човека:
50 г краве масло
2 с.л. олио
4 яйца
1 глава лук
1 връзка магданоз, накълцан на дребно
250 г сварено телешко или говеждо месо
600 г картофи
1 щипка кимион
1 щипка риган
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Този тиролски специалитет е любим за австрийците и за гостите в алпийските ски курорти.
Измиваме картофите и ги сваряваме. След като поизстинат ги обелваме и ги нарязваме на шайби. Нарязваме вече свареното телешко месо на ленти. Накълцваме лука на дребно и го запържваме за кратко в тиган или тенджерка. Към запържения вече лук прибавяме месото и картофите и ги овкусяваме с кимион и риган.
На среден огън ги запържваме до златисто. В отделен тиган приготвяме запържени в краве масло яйца на очи. Месото с картофите се поднася в чиния, гарнирано с яйцето и нарязан магданоз или зелен лук.
Пълнена патица с дреболийки, ориз и гъби
Продукти:
1 голяма патица, кокошка или пуйка
500 грама дреболии
2 глави лук
1 морков
300 г пресни гъби
1 чаена чаша ориз
сол
черен и червен пипер
зехтин или олио
Приготвяне:
Почистете и измийте дреболиите. Ако нямате патешки, може да вземете пилешки дробчета, сърца и воденички от магазина. Сваряват се като се внимателно се отпенват по време на варенето и се посоляват. След като поизстинат се нарязват на дребно.
Нарязаният лук се задушава в разтопено краве масло. Добавят се настърганият морков и нарязаните гъби и плънката се оставя да къкри. Добавят се сол и черен пипер. Разбърква се и се прибавя оризът, а след малко и нарязаните на ситно дреболии.
Наливат се две-три чаши бульон и се оставя на котлона докато оризът поеме водата. Патицата се намазва със сол и червен пипер, пълни се и се зашива с конец. Отгоре се поръсва мазнина.
Покрийте яденето с фолио и печете в загрята фурна на 200 градуса около час, после намалете температурата на 180 градуса за още 2 часа. Накрая свалете фолиото и допечете, за да се получи апетитна коричка.