Site icon Ресторант Фондю

Популярни летни швейцарски ястия

Швейцарците умеят да се наслаждават на храната и доказателството за това е, че тяхната кухня вече намира почитатели в целия свят. Алпийските ястия са подходящи за всеки вкус и повод. 

Те са разнообразни, а спецификата им се определя от региона, за който са характерни, както и от сезона. Има много популярни летни швейцарски ястия, които могат да попълнят всяко меню с вкусна и здравословна храна.

Видове летни швейцарски ястия  

По принцип в швейцарската кухня най-често се използват обикновени продукти, но много качествени и отлично съчетани. Швейцарците държат не само на традиционните си рецепти, а и внимателно подбират съставките за всяко ястие.  

Разнообразието на гозбите, които планинците слагат на трапезата си, е голямо, а видът им зависи от използваните продукти, сезона, традицията на региона и, естествено, въображението и умениято на готвача. 

Най-популярните продукти, които използват местните кулинари за летните си гозби, са зеленчуците :

Картофите и гъбите също влизат в състава на много от рецептите. Използват се и бобови храни, ориз и макаронени изделия. През лятото, както и през всички останали сезони, в Швейцария не забравят да включат в менюто си млечните продукти, с които се славят. 

Автентична швейцарска трапеза, която и до днес е запазена в малките градчета и планинските области, през лятото включва предимно ястия от сирене, мляко, сметана, яйца, много зеленчуци и плодове. През топлия сезон се набляга също на рибата и на по-леките меса, каквото е пилешкото.

Швейцарските ястия също се разделят на национални, които се приготвят в цялата страна и регионални, характерни за определен кантон или област. Понякога дори всеки град има своята кулинарна гордост, завещана от предишните поколения.

Как да се приготвят и консумират?

Известните представители на алпийската кухня имат свои летни варианти. Например най-популярният швейцарски специалитет – харесваното в целия свят фондю, може да бъде приготвено със зеленчуци, вместо по класическия начин със сирена. 

За тази лятна вегетарианска алтернатива на фондю можете да използвате различни видове зеленчуци, които харесвате – малки гъби, нарязани тиквички, броколи, разделени на цветчета, лук, чушки и др. 

Те ще станат още по-вкусни, ако им приготвите панировка. За целта разбъркайте яйца с малко захар, докато станат на пяна. Добавете брашно, бира, олио и мляко и разбъркайте всичко, докато се получи гъсто тесто. 

Подправете на вкус със сол и черен пипер. След това на масата, където вече е сложен специалният съд за фондю, наречен какелон, поставете подготвените зеленчуци. 

Потапяйте ги първо в панировката, а след това в горещата мазнина, докато обвивката стане светлокафява и хрупкава. Към зеленчуковото фондю вървят всички дипове, сосове, салати и багети или друг вид хляб. 

Една от кулинарните гордости на Цюрих – Zürcher Geschnetzeltes, може да придобие летен вид, като й се добавят тиквички, гъби и моркови. Необходими са още нарязано телешко месо, картофи, скилидка чесън, бяло вино, сметана, олио, сол, черен пипер и индийско орехче. Нарязаното телешко се запържва с лука от всички страни на силен огън. 

Добавят се чесънът, гъбите, морковите и тиквичките и се запържват за кратко. Налива се малко бяло вино и ястието се оставя да къкри. След това се слага сметана и се подправя. Апетитното блюдо се сервира горещо с рьощи за гарнитура.

Aлпийският пай с месо, който в Швейцария наричат Pastetli, е традиционно ястие, подходящо за всеки сезон. Паят сполучливо комбинира хляба с плънка по желание, като за летния сезон може да бъде приготвен с риба. 

Това блюдо представлява кошничка, направена от бутер тесто, която първо се изпича, а след това се пълни с различни продукти. Като плънка за Pastetli през лятото може да се използва например сьомга. Много са подходящи за посрещане на гости или за празнична вечеря, защото са красиво оформени.

Тъй като в Швейцария обичат рибните ястия, през лятото те са чест гост на трапезата. Може много лесно да си приготвите рибни филенца по швейцарски. 

Необходими са : 

В намазнен тиган се запечатват филетата, които предварително са овкусени със сол и черен пипер. В купа се смесват останалите съставки. В тавичка се подреждат филетата и се заливат със смес от сметана, настъргано сиренето, нарязан на дребно лук и горчица. Запича се за около 20 минути и накрая се поръсва с магданоз.

Известните рьощи могат да бъдат консумирани през лятото в своята зеленчукова версия. Rösti по принцип е лесно за приготвяне ястие от картофи, което е традиционно за немската част на Швейцария, но отдавна е популярно и в много други страни по света. 

Рьощи приготвят от настъргани сурови или варени картофи, които се запържват или запичат в тиган във фурната. 

Може да се обогатят с прясно мляко, сметана, сирене, яйца. При приготвянето може да се добавят още лук и бекон. Летният вариант на картофените рьощи включва и зеленчуци по избор, например тиквички и моркови. Рьощите по принцип  се оформят като голяма палачинка или като „шницели”. 

Характерно е, че сместа първо се запържва от едната страна в тиган с масло. Ако се сложи капак, може да се допече в тигана до получаването на приятна коричка. 

Другият вариант е полуготовото ястие да се сложи в загрята фурна, както е в тигана, за да се опече отгоре. Приятна добавка е, ако отгоре върху готовите рьощи се сложат пържени яйца на очи. Зеленчуковите рьощи могат да се консумират, както като самостоятелно ястие, така и като гарнитура за месни ястия.

Ето и една лесна рецепта за лятно рьощи.

Зеленчуково рьощи с тиквички

Продукти:

Начин на приготвяне :

  1. Настържете тиквичките, морковите и картофите на ренде. 
  2. Нарежете лука на малки парченца. 
  3. Добавете соевото брашно, водата и подправките и разбъркайте заедно. 
  4. Добавяйте по малко галета като омесвате продуктите, докато се образува смес, която е лесна за оформяне. 
  5. Загрейте олиото в тиган. 
  6. Оформете сместа на малки топки, сплескайте ги и ги загладете малко и след това запържете в тигана. 

В началото не оформяйте питките твърде тънки, в противен случай те ще се счупят бързо, когато ги обръщате. По-добре е от време на време при пърженето внимателно да изравнявате питките с шпатула, когато страните вече са станали леко хрупкави. Към зеленчуковите рьощи може да сервирате пресни зеленчуци като гарнитура.

Exit mobile version