Много страни имат картофени ястия в националните си кухни, но малко от тях са придобили такава популярност като швейцарските рьощи. Тази проста рецепта дава толкова вкусен резултат, че отдавна е влязла в ежедневното меню на хората от алпийската държава.
Картофените рьощи изискват малко продукти и са лесни за приготвяне, което ги прави универсални и подходящи, както за ресторанти, така и за домашното меню.
Какво представляват рьощите?
Rösti е швейцарско национално ястие, приготвено от настъргани картофи с добавени растителни или животински мазнини. Въпреки че ястието обикновено се състои само от картофи, подправени със сол и черен пипер, понякога в зависимост от региона към него се добавят бекон, лук, сирене, ябълка или билки.
В повечето случаи ястието се приготвя в тиган, но е приемливо и използването на фурна. Според рецептата и вкуса, рьощите приличат на картофени палачинки или на американския хаш браун.
Исторически, rösti е традиционно ястие от кантон Берн. Като всяка селска гозба, рьощите се хапвали за закуска, за да натрупат планинците сила за целия ден.
Днес те се приготвят в цяла Швейцария, но са характерни най-вече за немскоговорящата част от нея. Сервират се по време на обяд или вечеря самостоятелно или като гарнитура към месни или зеленчукови ястия.
Любопитен факт е, че това ястие е дало името си на швейцарския политически термин, описващ разликата между френскоговорящите и немскоговорящите части на Швейцария: röstigraben (буквално изкопавам rösti). Също така има поговорка, че границата между немскоговорящите от една страна и френско и италианско говорящите кантони минава „по линията Рьощи“.
Как се приготвят рьощи?
Швейцарците използват специален вид картофи с ниско съдържание на нишесте, благодарение на което рьощите придобиват румена коричка и са хрупкави отвън и нежни отвътре.
Тъй като повечето страни нямат такъв вид картофи, кулинарите прилагат различни трикове, за да постигнат желания ефект. Например сваряват картофите преди да ги настържат или поръсват вече настърганите сурови картофи със сол, за да се извлече по-лесно излишната влага.
За да приготвите класически рьощи, първо обелените картофи се настъргват на едро ренде. В Швейцария дори има специална джаджа за това. Впрочем, швейцарците понякога стържат картофите без да са обелени преди това.
Важно е да се има предвид, че традиционните рьощи не съдържат нищо друго освен картофи, подправки и масло. За две порции обикновено са ви необходими 2-3 големи картофа, а солта и черният пипер са на вкус.
Под формата на шницели или голяма палачинка се пържат първо от едната страна, а след това се обръщат и от другата страна или се мятат за допичане в загрята фурна.
В базелската версия на рьощи, лукът, нарязан на тънки кръгчета, се добавя към настърганите картофи преди готвене. В ресторант Фондю в Банско, който е специализиран за алпийска кухня, можете да опитате вкусни рьощи като апетитна гарнитура към различни ястия.
Известни рецепти за рьощи
Рьощи – класическа рецепта
Продукти:
- 3-4 големи картофа
- масло или олио
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне
Рьощи може да се направят, както от сурови картофи, така и от варени, които първо се сваряват до полуготовност. Първият вариант е по-често използван, защото по време на пържене или печене картофите имат време да се приготвят напълно. И така, първо обелете картофите.
След това ги настържете на едро ренде. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер, добавете няколко супени лъжици растително или разтопено краве масло и разбъркайте добре. Ако всичко се направи бързо, картофите няма да имат време да потъмнеят и ще запазят свежия си вид.
Сложете тиган на среден огън, налейте олиото за пържене (по желание може да изпържите и в масло или свинска мас) и го оставете да се загрее. Изсипете настърганите картофи с лъжица в тигана, като ги сплескате с лъжицата, за да оформите като шницели.
Можете да направите малки рьощи с размерите на сплеснато кюфте или класически рьощи, които пълнят целия тиган. В този случай е удобно да изпържите рьощите в по- малък тиган, така че да се поберат в чиния.
Пържете за няколко минути до златисто кафяво, след което внимателно обърнете (за по-големи рьощи можете да използвате две шпатули или чиния, върху която да ги обърнете) и изпържете от другата страна. Времето за пържене зависи от самите рьощи и колкото по-дебели са те, толкова по-слаб трябва да е огънят, за да няма време да изгори повърхността им.
Извадете изпържените рьощи от тигана, оберете мазнината с хартиени кърпи по желание и сервирайте като гарнитура или самостоятелно със заквасена сметана.
Рьощи със сирене
Продукти:
- 6 големи картофа
- 6 супени лъжици масло
- 180-200 г твърдо швейцарско сирене, настъргано
- сол на вкус
- смлян черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици гореща вода
Начин на приготвяне
Сложете голям съд с подсолена вода да заври. Добавете картофите и гответе, докато омекнат, но все още са стегнати. Отцедете и оставете да изстинат. След това обелете и настържете картофите. Настържете твърдото сирене.
Разтопете 3 супени лъжици масло в голям тиган с незалепващо покритие, добавете слой картофи и слой сирене, поръсете със сол и черен пипер. Повторете слоевете, като накрая пак трябва да завършите с картофи.
Намажете всеки слой с останалото масло. Поръсете 2 супени лъжици гореща вода върху горния слой, покрийте и запържете на слаб до среден огън, докато долният слой покафенее. Обърнете с шпатула и отново запечете. Или допечете във фурна. Ако ви останат настъргани картофи, просто ги запържете отделно.
Рьощи с лук, яйце и бекон
Продукти:
- 600 г картофи
- 200 г бекон
- 1 глава лук
- 1 яйце
- 1 скилидка чесън
- 20 г краве масло
- 1 щипка кафява захар
- Сол и смлян черен пипер на вкус
- Олио или масло за пърженето
Начин на приготвяне
Настържете картофите на едро или средно ренде. Оставете да престоят десетина минути и отцедете картофения сок. Лукът се настъргва на ситно, разбива се с яйцето. Добавете лука и яйцето към картофите, посолете и подправете сместа с черен пипер.
Загрейте олиото в тиган, запържете в него необелената скилидка чесън, като преди това я смачкате с плоската страна на ножа за по-силен аромат. Запържете рьощите, като ги разстелете в тигана с помощта на супена лъжица. Пържете от двете страни до златисто кафяво.
В отделен тиган загрейте маслото, нарежете бекона на кубчета, добавете сол, щипка кафява захар и черен пипер. Пържете, докато кристалите се разтворят. Сервирайте рьощите горещи, като разположите отгоре запържения бекон.
Рьощи с яйце и градински чай
Продукти:
- 2-3 големи картофа
- 1 яйце, разбито
- 1 ч. л. обикновено брашно
- 1/4 ч. л. бакпулвер
- 1/2 малък лук, ситно нарязан
- 6 листа градински чай, 2 ситно нарязани, 4 цели
- 3-4 супени лъжици слънчогледово олио за пържене
Начин на приготвяне
Обелете и настържете картофите на едро ренде. Изцедете излишната вода от настърганите картофи, след това изсипете в купа и разбъркайте добре с яйцето, брашното, бакпулвера, лука и нарязаните листа салвия.
Загрейте 2 супени лъжици олио в голям тиган с незалепващо покритие на среден огън и добавете сместа с лъжица, за да направите 4 броя рьощи, като ги сплескате с гърба на лъжица във формата на плоско кюфте.
Печете по 5 минути от всяка страна до златисто кафяво и хрупкаво, след което отцедете върху кухненска хартия.
Когато са готови за сервиране, загрейте останалата 1 супена лъжица олио в тигана на среден огън. Добавете целите листа от градински чай и гответе за 20 секунди, докато станат хрупкави, но все още зелени. Отцедете върху кухненска хартия и сложете върху всяко картофено „кюфте” пържен лист салвия.
Снимки: pixabay.com