Site icon Ресторант Фондю

Най-изисканите и популярни швейцарски специалитети

Швейцарската кухня носи духа на Алпите и се отличава с високото качество на ястията. Някои от тях като фондю и раклет отдавна са се превърнали в кулинарна емблема на страната. Други – като Pastetli и Tartiflette, бързо стават любими на туристите. Най-изисканите и популярни швейцарски специалитети заслужено имат милиони почитатели по света.

 

Фондю

Фондю е най-известният представител на швейцарската кухня. То представлява разтопена на бавен огън смес от сирена, а резултатът е уникален, на което се дължи неговата слава.

Най-разпространената легенда за произхода му определя като негови създатели алпийските пастири. Те носели при преходите си в планината най-достъпните храни – сирене и хляб, а също и вино, за да се греят в студа. И така веднъж, в опит да направят твърдото сирене по-вкусно, решили да го затоплят в съд над огъня, като добавили и малко вино.

Разнесли се апетитни ухания и пастирите започнали да топят в горещата смес сухия хляб. Те одобрили резултата и постепенно фондюто станало традиционно алпийско блюдо.

Първото писмено споменаване на швейцарското фондю е от 1699 година в готварската книга на Анна Маргарета Геснер, като ястието е описано като „сирене с вино“. Сега фондю се смята за национално швейцарско ястие.

Класическото фондю се приготвя от няколко вида сирена, които се загряват на бавен огън в тенджера, поставена направо на масата. Съдът, в който се прави, се нарича какелон и представлява керамична, чугунена или емайлирана тенджера. Директно в нея след това се топят късчета хляб.

За да направите истинско фондю, на първо място трябва да си набавите швейцарско сирене. Традиционно се комбинират между два и пет вида сирена. Най-често се използват Gruyere, Emmental, Vacherin и Fribourgeois, Raclette и Appenzeller. Добавя се сухо бяло вино, а към него може да се прибави лъжица лимонов сок за получаване на перфектна консистенция. Понякога се ползват пенливи вина и ябълков сайдер.

Към фондюто често се добавят чесън, черен пипер и индийско орехче. В разтопената смес се потапят късчета леко изсъхнал бял или черен хляб. Използва се специална вилица с три зъба. В какелона ястието се поддържа с желаната температура през цялото време на хранене. На масата се сервират още варени картофи, мариновани лукчета, краставички и други зеленчуци.

Освен класическо фондю със сирена се приготвят варианти с месо, риба или десертна версия с шоколад.

Pastetli

Aлпийският пай с месо, наречен Pastetli, е традиционно швейцарско ястие, което комбинира два от любимите продукта на хората в планината, каквито са месото и хляба. То е сполучлив избор както за домашен обяд, така и за празнични поводи.

Тъй като кулинарните традиции на алпийските държави се преплитат, не е изненадващо, че това блюдо се е появило за първи път във Франция. Една от разликите е, че във френската кухня този пай се предлага като предястие, а в Швейцария е основно ястие и съставът на плънките е по-разнообразен.
Алпийският пай представлява кошничка от бутер тесто, която първо се изпича, а след това в нея се слагат различни плънки. За пълнеж могат да се използват типичните за Швейцария накълцани наденички, месо и гъби, пилешко, бекон, сьомга, зеленчуци. Сред традиционните продукти са още кромид или праз лук, а като подправки се добавят черен пипер, магданоз, копър и други.

За да стане по-сочна плънката, се добавя и сос, който обикновено се приготвя от масло, брашно и сметана, а понякога се слага бяло вино и месен бульон. Най-често кошничките за пая са кръгли, но в зависимост от повода могат да бъдат и с формата на звезда, сърце или пък рибка, ако плънката е от морски дарове.

Алпийският пай се поднася с различни гарнитури: картофи или картофено пюре, ориз, гъби, грах, аспержи или други задушени зеленчуци. Ястието се сервира непосредствено след приготвянето му, за да бъде хрупкава кошничката, а плънката да е сочна.

Освен с месо швейцарските Pastetli могат да се приготвят във вегетариански или вегански варианти – с моркови, чушки, гъби, грах, домати и пр.

Паят обикновено се сервира като основно ястие, но може да се оформи и като хапки за кетъринг или като мезе за приятелска почерпка с бира или вино.

Освен кокетните Pastetli в Швейцария приготвят и друг атрактивен и вкусен пай с месо. За Люцерн е много характерен Lozärner Chügelipastete. Този пай е по-голям и изглежда ефектно заради формата си на полусфера от хрупаква коричка с релефни украси. Специалитетът се приготвя от тесто, в което се слага плънка от месо, гъби, стафиди, подправки и др.

Raclette

Раклет е още едно швейцарско ястие, приготвено на базата на сирене. В случая то се пече на специален грил. Няколко резени сирене, което също се нарича Raclette се нареждат един след друг върху плочата и когато омекнат се остъргват направо в чинията върху варени картофи. Уредът, на който се затопля сиренето, носи същото име.

Тази лесна за приготвяне и много вкусна храна произхожда от кантон Вале. Подобно на фондюто, раклетът се приготвя направо на масата пред очите на седналите около нея и създава празнична атмосфера. Пред всеки се сервират варени топли картофи, а на масата се подреждат още мариновани краставички и лукчета, маслини, гъби, зеленчуци и др. Могат да се поднесат шунка, бекон, филе и различни сосове.

Tartiflette

Това апетитно швейцарско блюдо е традиционно основно ястие, предлагано в повечето алпийски ски курорти. То е повлияно от френската кухня и прилича на огретен или запеканка. Ястието обикновено се приготвя от картофи и лук и задължително се слага сирене Reblochon.

Много често в рецептата фигурират още бекон, сметана, вино, гъби и други. Резултатът от комбинирането на тънко нарязани картофи, парченца пушен бекон, карамелизиран лук и кремообразно швейцарско сирене е невероятен и това го прави предпочитано за много любители на вкусната алпийска кухня.

Zurcher Geschnetzeltes

Това ястие е кулинарна гордост на Цюрих, където е популярно като Züri-Gschnätzlets. Местните хора твърдят, че рецептата се приготвя в Алпите още от 19 век. То обаче отдавна вече не се приготвя само в Цюрих, а постепенно се е превърнало в емблематично национално ястие, което е любим зимен обяд за всички швейцарци.

Zurcher Geschnetzeltes се приготвя от нарязано телешко месо и телешки бъбреци с лук, задушени със сос от масло, бяло вино, сметана и гъби. Не случайно това блюдо е на челно място в менютата на уютните цюрихски ресторанти.

Снимки: fondue.bg / pixabay.com

Exit mobile version