Site icon Ресторант Фондю

Какво трябва да има на Великденската трапеза в Швейцария?

Преди Великден швейцарците внимателно планират менюто си за празника. Повечето семейства залагат на традиционните швейцарски храни, но има разнообразие в ястията и десертите според региона. 

В същото време има и някои неща, които са задължителни за всеки дом, каквито са боядисаните яйца и шоколадовите зайчета. Едно е сигурно – Великденската трапеза в Швейцария е богата и красива. 

Традиционни храни и десерти за празника

Боядисаните яйца и в Швейцария са част от празничната украса. Много хора предпочитат естествено боядисаните твърдо сварени яйца. По това време на годината някои швейцарски супермаркети продават торбички с люспи от кафяв лук. Местните хора ги използват, за да боядисват твърдо сварените великденски яйца в естествен цвят.

На обедната Великденска трапеза като основно ястие обикновено се сервират месни специалитети. Приготвят се различни видове апетитно ухаещо агнешко с пролетна салата. 

Но агнешкото не е задължително, може да се сервират и други меса. В менюто например може да присъства фламбирано заешко рагу със сос от горчица. Много семейства спазват и традицията на този празник да се пече пай със спанак.

Известните швейцарски сплетени хлябове Zopf също са основен компонент на великденска закуска или обяд. Има доказателства, че швейцарците правят хлябовете Zopf от средата на 15-ти век. Ако ви се хапва нещо сладко, може да го съчетаете с хубав конфитюр или мармалад.

За Великден се приготвят също различни печива от тесто, най-често с формата на пиленца или агънца.

Сладките неща са в изобилие на Великденската трапеза. Един от най-често приготвяните сладкиши е Остерфладен. Първите торти, наподобяващи днешния Osterfladen, са се появили още през 16-ти век, а източниците определят Базел като тяхно родно място. Тези сладкиши обикновено съдържат грис или ориз и тънък слой сладко. Добавят се също смлени бадеми.

Друга типична за Великден торта е Colomba Pasquale. Най-отличително за нея е, че формата наподобява гълъб с разперени крила. Горната част на тортата има обилно покритие от пудра или едрозърнеста захар и бадеми. Традиционно в тестото се слага захаросана портокалова кора, но има и други варианти на добавки.

Всъщност Colomba Pasquale произхожда от Италия, но е много популярна в цяла Швейцария и особено в италианско говорещия кантон Тичино. Швейцарците обикновено хапват този сладкиш следобед на Великден, придружен от шоколадови яйца и пенливо вино.

Впрочем, шоколадовите зайчета също са задължителни за швейцарския Великден. През празничните дни има буквално нашествие на  шоколадови зайци. Те са във всякакви форми и размери, с различни видове декорации, от млечен, черен или бял шоколад, с ядки или без и др. 

Рецепти за Великденската трапеза

Зеленчуково агнешко ризото с чесново кисело мляко

Продукти:

За млечния сос:

Начин на приготвяне

Нарежете месото и зеленчуците на дребно. Запържете агнешкото на партиди в загрято масло, извадете и подправете. След това го поставете в тавичка във фурна, предварително загрята до 60 °C.

Задушете лука, чесъна, зеленчуците, ориза и кърито в масло. Добавете постепенно бульона. Разбърквайте от време на време, подправете и гответе до полуготовност.

За да приготвите соса от кисело мляко, задушете чесъна в малко краве масло. Оставете няколко филийки за отгоре, а остатъка смесете с киселото мляко. Добавете зеленчуците с ориза към месото, покрийте тавичката с фолио и запечете за кратко. 

Поставете готовото агнешко с ориз и зеленчуци в предварително загрети чинии и полейте с киселото мляко, а отгоре поръсете с останалите парченца чесън.

Агнешки котлети с масло от розмарин

Продукти:

За маслото от розмарин:

Начин на приготвяне

Разбъркайте добре всички съставки за маслото от розмарин. Необходима ви е приблизително 10 см широка лента от хартия за печене. Завийте на руло в хартията маслото с розмарин, което вече сте забъркали. Оставете да се замрази във фризера поне за двайсетина минути.

През това време овкусете агнешкото месо и го запечете в избистрено масло на среден огън за 10-15 минути до златисто кафяво. Ако нямате избистрено масло, използвайте обикновено краве масло с добавка на 1 лъжица зехтин.

Нарежете месото и сервирайте в предварително загрети чинии. Нарежете маслото от розмарин на кръгчета и го добавете към горещите агнешките котлети. То ще се разтопи и ще придаде невероятен аромат на празничното ястие. Така, то ще стане още по-богато, ако добавите и пресни картофки.

Запечени Великденски яйца 

Продукти:

Начин на приготвяне

Задушете брашното в маслото. Отстранете тигана от котлона и добавете млякото и виното. Оставете да заври, като бъркате, подправете и след това покрийте и оставете да къкри за приблизително 30 минути. Разбъркайте сметаната.

Задушете лука в маслото. Подредете резените яйца в намазана с масло тава. Лукът се смесва със соса и се заливат с яйцата. Поръсете със сирене.

Печете до златисто кафяво около 20 минути в средата на фурна, предварително загрята до 220 °C. Сервирайте със смесена салата от сезона.

Сладки Великденски яйца с ягодов сос

Продукти:

За соса:

Начин на приготвянe

Загрейте млякото и сметаната, добавете внимателно разбитите яйца и доведете до прага на кипене. Поръсете с лимонов сок, свалете тенджерата със сместа от котлона и я оставете да престои 30 минути под капак.

Изсипете сместа в застлана с марля цедка и оставете да се отцеди за няколко часа на хладно.

Разбъркайте със захарта и маслото до гладкост, като добавите бадеми, нарязани бадеми, захаросани портокалови и лимонови корички. Оставете в хладилник докато стегне. Извадете от хладилника, за да приеме стайна температура. Оформете малки великденски яйца на ръка или с 2 чаени лъжички.

За соса пасирайте ягоди, захар и лимонов сок.

Поръсете нарязания шамфъстък под формата на пръстен върху чинията, полейте с ягодовия сос, а отгоре наредете великденските яйца.

Exit mobile version