Site icon Ресторант Фондю

Френските салати, част от швейцарската кухня

Френската кухня е едновременно изискана и проста, луксозна и икономична, сложна и логична. Тя безспорно е повлияла върху развитието на цялото съвременно европейско, а и не само на европейското, готвене.

Можете ли да си представите нашето меню без френски салати и сосове, терини и пастети, супи и яхнии, сирена и десерти? Домашната френска кухня е провинциална кухня, продиктувана от местните продукти и традиции. Всеки регион се гордее със своите характерни ястия, а Елзаската кухня е толкова различна от тази в Бордо, колкото храната в Прованс от ястията в Бургундия.

Специално място в кулинарната съкровищница имат вкусните предложения от Алпите, които включват изключително привлекателните френски салати. Те са част и от кухнята на съседна Швейцария и са на почит особено във френскоезичната й част.

Френски салати, подходящи за летните дни

Какво по-подходящо за летните дни от една салата? Горещините предразполагат към нещо свежо и леко. Освен това лятото ни радва с изобилие от пресни зеленчуци и плодове. Те са не само вкусни, но и много полезни със съдържащите се в тях витамини. Така салатите могат да се превърнат в основно ястие през топлите месеци.

А и не е за пренебрегване фактът, че помагат за поддържането на организма във форма и спомагат за поддържането на стройна фигура. В допълнение може да отбележим, че салатата ще украси всяка празнична трапеза и ще бъде посрещнат топло от събралите се гости.

Към всички предимства на салатите трябва да добавим и още едно – това, че се правят лесно. Процесът на приготвянето на повечето салати отнема минимум време, а рецептите обикновено не включват използването на скъпи или редки продукти.

Класическата версия на френска салата съдържа минимум компоненти, но всички те хармонично се допълват взаимно и образуват деликатен свеж вкус.

Огромно предимство, което отличава френските салати, е тяхната лекота на приготвяне и универсалност. Визията им е изискана и елегантна, както отива на всичко френско. Сервирането им често е в прозрачна купа, така че хората от семейството или гостите да могат да се насладят не само на вкуса, но и на ефектен външен вид.

Рецептите за френски салати са различни, но в повечето случаи сред основните съставки са картофи, домати, краставици, ябълки, сирене, яйца, моркови. Използват се още зелени салати, зеле, грах, целина и лук. Някои видове са допълнени с ядки, месни продукти, сушени плодове, риба, скариди, маслини.

В други рецепти зеленчуците хармонично се комбинират с плодове, като например ягоди, смокини, грозде, киви и други според сезона. Приготвят се и салати с макарони и зеленчуци. И не на последно място – дресингът е от голямо значение.

Няколко съвсем обикновени съставки като зехтин, дижонска горчица и ябълков оцет могат да направят вкуса на салатата невероятен. Всяка версия на френските салати е интересна, вкусна и оригинална.

Приготвянето на френска салата се улеснява от факта, че обикновено няма нужда от предварителна подготовка на всяка съставка. Продуктите често се настъргват директно върху чинията и може да са разположени на купчинки.

Този вид салата може да комбинира моркови, зеле, краставици, а за по-голямо засищане тя включва месо или месен продукт, нарязан на ивички и дори пържени картофи. Към тях може да се добави майонеза или сметана. Видът е многоцветен и ефектен, добре се открояват всички съставки, а разбъркването става след самото сервиране.

Друга френска класика е редената салата на слоеве, включваща моркови, ябълки, варени яйца, твърдо сирене и майонеза, което обяснява сравнително високото съдържание на калории в ястието.

Въпреки това, благодарение на пресните продукти, салатата е смятана за здравословна и богата на витамини. Можете да намалите калорийното съдържание, като замените майонезата със заквасена сметана с ниско съдържание на мазнини или натурално кисело мляко.

Френските салати понякога съдържат и зърнени храни като нахут или леща. Те се комбинират с пресни зеленчуци и подправки и са радост за всеки веган. Прекрасен вариант е например съчетанието на варена леща с домати, краставици, червен лук и нарязани на ивици листа целина или пресен магданоз.

Рецепти

Салата Лионез 

Продукти:

200 г салата Фризе (или друга зелена салата)

50 г бекон

2 яйца

1 глава лук шалот

2 с. л. винен оцет

1/2 ч. л. дижонска горчица

смлян черен пипер на вкус

сол

Приготвяне:

Нарежете бекона на кубчета и го изпържете в предварително загрят тиган до златисто кафяво. Поставете парченцата бекон върху кухненска хартия, за да премахнете излишната мазнина. В същия тиган запържете нарязания лук. Върнете бекона в тигана при лука и добавете винения оцет и горчицата, разбъркайте добре.Сложете нарязаната на ивици салата в купа, добавете съдържанието на тигана и разбъркайте.Сега остава само да поширате яйцето, което ще бъде ефектният завършек на вашата салата. За да направите това, загрейте вода в малка тенджерка и добавете супена лъжица оцет. След като водата е завряла, счупете внимателно едно от яйцата в купичка. Бъркайте водата бързо с лъжица, създавайки фуния. Изсипете яйцето в него и гответе около 2 минути. Повторете същата процедура и за второто яйце. Резултатът трябва да е сварен белтък и суров жълтък.

Разделете салатата в две купички или чинии и отгоре във всяка от тях разположете по едно поширано яйце.

Френска салата с ябълки и моркови

 Продукти:

3 моркова

2 узрели ябълки, желателно от по-кисел сорт

1 глава лук – червен или друг вид

150 г сирене Гауда

2 варени яйца

майонеза

Приготвяне:

Пригответе твърдо сварени яйца и ги обелете. Нарежете ги на филийки. Нарежете лука на дребно, посолеге го и леко го намачкайте с ръка. Настържете отделно морковите и обелените ябълки. Салатата се реди на слоеве, като има различни варианти.

Ето един от тях: Разстелете нарязания лук, намажете го с майонеза, след това разстелете настърганите ябълки, пак сложете майонеза и отгоре наредете кръгчетата варени яйца, пак слепете с майонеза, поръсете настърганите моркови и покрийте с настърган кашкавал.

Яйцата може да не са нарязани, а настъргани. Оставете салатата в хладилник за няколко часа, за да се охлади и да придобие хармоничен вкус.

Има и други варианти за подреждане, като основното е да редувате продуктите, а между тях да мажете с майонеза или сметана.

Салата с ягоди, краставица и козе сирене

Продукти:

200 г ягоди

60 г козе сирене

80 г пресни шушулки грах (или грах от консерва)

50 г бадеми

1 краставица

прясно смлян черен пипер

За дресинга:

7-8 с. л. зехтин

2-3 с. л. оризов оцет

2 с. л. лимонов сок

сол

Приготвяне:

Пуснете шушулките грах в голяма тенджера с вряща солена вода за 2-3 минути. Отцедете и изплакнете под течаща студена вода. Нарежете шушулките на парченца. Може просто да използвате замразен или консервиран грах.

Измийте краставицата и я нарежете на ленти. Измийте добре и нарежете ягодите. Натрошете козето сирене и накълцайте бадемите. Пригответе дресинга, като смесите всички съставки.

Подредете в 4 чинии хармонично редуващи се ленти краставица и ягоди. Поръсете с грах и натрошено сирене. Полейте с дресинг и разпръснете бадеми. Отгоре поръсете с прясно смлян черен пипер на вкус.

Exit mobile version