Site icon Ресторант Фондю

ФОНДЮ С МЕСО

[:bg]fondue-meso[:]

За тези от вас, които не знаят какво представлява фондю, това е вкусно топло ястие, подходящо за студените зимни дни с произход от Алпите.Славата на фондю изживява пик през 70-те години, след което това вкусно швейцарско ястие бива позабравено. Но сега изглежда, че то се завръща с пълна сила на мода и благодарение на него все повече хора се убеждават в уникалността на алпийската кухня и нейните вековни кулинарни традиции.

Фондю е едно уникално ястие със скромен произход, което си извоюва името на кулинарен шедьовър на международната сцена и е част от менютата на най-изисканите ресторанти по света. Въпреки че на пръв поглед изглежда лесно за приготвяне ястие, фондю всъщност има доста вариации и  редица особености по приготвянето му.

За да приготвим автентично фондю със сигурност се нуждаем от кулинарен усет и подбрани продукти екстра качество.

Фондю с месо се появява за първи път на трапезата на алпийсикте овчари. В миналото алпийските пастири носели в себе си парчета сирене когато отивали в планината. Когато се събирали край огъня да си починат и нахранят разтапяли късовете сирене на огъня. Консумирали го като топели в него дълги дървени пръчки с набодени на тях късчета хляб.

Фондю впоследствие придобива една по-изискана форма и започва да се сервира в специални съдчета подобни на овчарското котле, и се консумира с дълги вилици с дървени пръчки, вместо с обикновени пръчки. Фондю е едно страхотно зимно ястие, което събира всички на масата.

Какво представлява фондю с месо?

За тези от вас, които не знаят, вкусното швейцарско ястие фондю може да се приготвя не само с шоколад, но и с различни видове месо и морски дарове.Буквалният превод на името на този алпийски специалитет е “стопено”, чието име са дали французите.

Приготвянето на фондю с месо обаче не е винаги лесна задача и се изисква кулинарен усет за създаването на едно великолепно ястие. а приготвянето на вкусно фондю с месо са ни необходими на първо място качествени продукти.

Месното фондю се прави като специалeн съд, наречен какелон,постави върху малък спиртник. Той се поставя в центъра на масата.В какелона се налива  растителна мазнина и в нея потапяме  набодени на дълги метални вилици парченца месо, гъби и зеленчуци докато не се сготвят до желаната от нас степен.

Освен  бяло пилешко месо, може да се използва говеждо, свинско, крехко говеждо филе или стейк, както и свежо филе от аншоа. Процесът на пържене е сравнително бърз. За приготвяне на фондю с месо могат да се ползват различни видове мазнина.

Класическата френска франзела, нарязана на млаки късчета или филийки е една от най-често използваните съставки за фондю с месо или сирене.

Но какво ще бъде фондю с месо без добавки. Към вече готовите фондю хапки, се добавят и различни гарнитури от свежи и консервирани зеленчуци, различни сосове,дипове, разнообразни подправки.

В състава на зеленчуците влиза леко бланширан карфиол, цветчета броколи, хрупкави корнишони, варени картофи или такива приготвени на пара.Могато да се консумират и с парченца шунка или салам.

Фондю с говеждо може да се сервира и с пържени картофки в съвременния му вариант. Фондю може да се сервира също със свежа салата с аспержи, спанак или кейл на пара.Преди поднасянето на фондюто се сервират нарязани на малки кубчета два вида хляб –ръжен и бял.

Рецепта за фондю с пилешко месо

 

Продукти:

За марината за пържене:

За гарнитурата:

Сос със подправки

 Крем с гъби:

Начин на приготвяне:

Сос с подправки:

Всички съставки ги смесваме добре.

Крем с гъби:

Рецепта за фондю с пилешко месо

 

Продукти:

За марината за пържене:

 

За Гарнитурата:

Сос от подправки:

За крема с гъби:

Начин на приготвяне:

 

На соса с подправки:

Всички съставки ги смесвате добре.

На крема с гъби:

Exit mobile version