Site icon Ресторант Фондю

Любимите алпийски специалитети на децата

Любимите алпийски специалитети на децата

Алпийските части на Швейцария, Франция и Италия са известни навсякъде по света със своите живописните местности и могъщи планински върхове и склонове, чудесни за ски спускания и други зимни спортове, но също така и с изкусителната си кухня. В кулинарното наследство на алпийските селища са залегнали дълговечните му традиции.

Но всички знаем, че това, което впечатлява децата, далеч не винаги съвпада с онова, което ние ще харесаме. Все пак, колкото и понякога децата да са капризни, а някои дори „злояди“, традиционната кухня в Алпите крие множество съкровища, с които може да впечатли и най-придирчивия малчуган.

Мюсли и ядки

Изобилието от различни специални видове мюсли с ядки и семена прави избора на закуска за всяко дете много по-лесен и приятен. Млякото по тези места има отлични хранителни и вкусови качества и е чудесно както натюр, така и приготвено като горещ шоколад или шейк или овкусено със специален разтворим малцов овкусител за млечни напитки, който е много популярен в Алпите, най-вече в Швейцария, където компанията производител е основана през далечната 1904 г. Смята се, че тази добавка освен вкусна, е и полезна за децата, като ги зарежда с основни дози от най-необходимите за тях минерали и витамини, затова тя е неизменна част от менюто на най-малките сред местното население на Алпите.

Млечни продукти и ястия с тях

Превърнато в йогурт, млякото от алпийските крави може да се комбинира допълнително с най-различни благини като мед, пресни или консервирани плодове, бисквитки и др. А за малките любители на протеините се предлага голямо разнообразие от омлети и ястия с бекон и сирена. Кроасаните също са добра идея, а също и пресните палачинки (крепове) или гофрети. Швейцарските кроасани се наричат „гипфел“. Един от най-легендарните алпийски вкусове, най-вече за децата, е на сладкия нусгипфел – кроасан с нуга.

Типичното за алпийския регион фондю със сирене не се харесва на всички деца, но малките ценители, които си падат по него, ще останат много доволни. Останалите – не се тревожете, никой не може да остане гладен в Алпите, където дълго време хората са се специализирали в това да си набавят питателна храна дори при сурови зимни условия.

Паста

Повечето ресторанти и хижи в алпийския регион предлагат някои от любимите храни на децата – разнообразна паста, картофени ястия, наденички (наричани от френскоезичното население „diots“ – в края на думата „t“ и „s“ не се произнасят). Те могат да избират между класическите спагети карбонара, типичната за Алпите паста крозет, или алпен макарони с картофи и сирена… а защо не и една вкусна пица!

Не бива да забравяме и за семплата, но удивителна рецепта за тартифлет – с бекон, сметана, картофи, савойското сирене реблошон и лук. А приготвена от крозети, тартифлетката се превръща в крозифлет и също е ненадминато хапване за най-малките.

Супи

В италианските Алпи в градчето Валпелине (Вапелеуна) в долината Аоста се приготвя традиционната едноименна супа вапелененце с обилно количество разтопено сирене фонтина. Със същото сирене, а също и с много краве масло и ориз карнароли приготвят супа и в градчето Конне.

Само че внимавайте – в оригиналната рецепта за супа със сирене от Конне се съдържа и малко индийско орехче, което може да развали вкуса й за детското небце. Ако сте в заведение и сте на път да поръчате тази супа за най-малките членове на семейството, непременно се посъветвайте с обслужващия персонал по отношение на подправките.

Заради студения климат и необходимостта от солидна храна, бързо ще забележите, че повечето ястия в Алпите не просто съдържат месо – а то определено преобладава като съставка в тях. Месните яхнии са, разбира се, много хубави, но няма нищо по-питателно и вкусно за едно дете от топли наденички с хрупкав алпийски хляб.

Наденичките по алпийски се приготвят също така с леща, а също и с шпецле (специален местен вид паста), а ако малкият или малката е класик, винаги може да заложи насигурно с пържени картофки. Други чудесни комбинации, които допадат и на децата, са: шницел с гарнитура от чипс, швейцарски братвурст със задушени картофи и др.

В района на италианските и френските Алпи уникалните на вкус сладки кестени са на изключителна почит сред местните гастрономи. Те са любими и на децата. Не остават назад и алпийските рецепти за приготвяне на печено пиле, пилешко месо и пилешка супа – така харесвани от малчуганите навсякъде по света.

Популярният алпийски деликатес, наречен рьощи, също много се радва на одобрението на малките почитатели на кулинарното изкуство. Това ястие вече е възприето почти във всички краища на планетата и се смята от децата за доста привлекателно.

Рьощи всъщност се състои от настъргани картофи, които се оформят като палачинка и се запържват в масло. Освен това рьощи е и най-добрият приятел на бекона, а той от своя страна е любим на много деца по света.

Също превъзходни са и алпийските пелмени с бекон, картофените равиоли, спаначените ньоки. За децата с по-изтънчен вкус деликатната пъстърва ще се стори като истинско блаженство, или пък може би крехкият агнешки котлет.

Сандвичи

А за онези деца, които не са много по готвените ястия, както и за случаите, когато правим планински преходи или искаме да прекараме целия ден на пистата, без да притичваме обратно до почивната станция, за да хапваме, е добре да сме приготвили по някой и друг сандвич. За щастие, прекрасното разнообразие от алпийски продукти позволява дори тази банална храна да се превърне в истински пир. Можете да ги приготвите с шницел, братвурст, зеле сауеркраут, кисели краставички, горчица и др.

Децата обожават швейцарското сирене проволоне, най-вече пържено. То може да се хапва както като ястие с гарнитура от пържени картофки, например, така и във вид на плънка за сандвич, и винаги е чудесно на вкус. Друга опция за любителите на разтопените сирена е френският сандвич крок мосю – нещо като нашенската принцеса.

Десерти

При децата може би най-важната част от всяко хапване е десертът. Един от емблематичните десерти на Савойска Швейцария е т.нар. алпийски туртон – също наричан и бюн. Малките любители на плодовите изкушения могат да се спрат на ябълков щрудел или сливов пай. Също не бихте могли да сбъркате, ако заложите на десерт със сметана и диви горски ягодки.

Разбира се, звездата на алпийските десерти и за най-малките несъмнено ще си остане Негово Величество швейцарският шоколад. Благодарение на алпийското мляко в него, той има изключително богат вкус – било то под формата на мус или пълнеж на тестени изделия, в течно или твърдо състояние. Децата винаги много се впечатляват от гледката на типичното за Швейцария шоколадово фондю. Освен това винаги бъдете сигурни, че имате в джоба си поне едно блокче от него, когато отивате да на ски или на планинска разходка с децата.

Един от най-чудесните алпийски десерти, в който вашите деца просто ще се влюбят, е бриошът от Сен Жени сюр Гие – вече бивше селище от местността Савоя, днес в Овержн-Рон-Алп, Франция. От началото на 2019 г. то става център на новата община Сен Жени ле Вилаж, в която влизат също Грезин и Сен Морис дьо Рьотрон.

Бриошът от Сен Жени сюр Гие е почти същият като обикновения. Разликата е в това, че той съдържа повече захар и цели червени бонбони, които остават полуразтопени вътре в тестото му.

Децата ви не бива да пропускат да опитат и традиционния алпийски домашен кейк, стига да имат тази възможност. Друго лакомство, което много ще се хареса на малчуганите, това е тартът с боровинки, който местните много често приготвят.

За дечицата, които страдат от алергия към глутен, е най-добре да поръчате палачинка от елда, наречена „галет“, която също може да се комбинира с различни плънки по избор.

Exit mobile version