Site icon Ресторант Фондю

Особености на швейцарската кухня

Швейцарска кухня особености | Fondue

Швейцарската кухня съчетава влияния от немската, френската и северноиталианската кухня, но също така предлага ястия, характерни за Швейцария. Исторически тя е била страна на земеделски производители, затова традиционните швейцарски ястия са по-обикновени, с основни съставки картофи и сирене. Храните, които често се асоциират със Швейцария, включват конкретни видове сирена и млечен шоколад.

Швейцарско сирене

Всеки район има свои собствени видове сирене – разнообразието от продукти е изумително! Такива са например мекото и топено сирене Vacherin. Ароматният Appenzeller. Пълноценният аромат на Sbrinz. Ементалерът, известен с големите си дупки. Всички тези – и още около 450 други сирена създават едно чудесно кулинарно изживяване.

Най-популярните ястия със сирене са фондю и раклет. И двете първоначално са били регионални ястия, които са популяризирани от Швейцарския съюз на сиренето, за да стимулират продажбите им.

Фондю – Топено сирене с кубчета хляб.

Кубчетата хляб се слагат на вилица и се завъртат в разтопеното сирене, което се сервира в традиционен керамичен фондю съд, наречен „caquelon“.

Раклет – Топено сирене, сервирано с „Gschwellti„, коктейлни корнишони и лук, както и кисели плодове.

Швейцарски шоколад

Шоколадът идва в Европа през 16-ти век, а през 17-ти век става известен и започва да се произвежда и в Швейцария. През втората половина на 19 век швейцарският шоколад започва да придобива репутация в чужбина. Изобретението на млечния шоколад от Даниел Питър, както и развитието на конширането (фондан шоколад) от Родолф Линд, са тясно свързани с нарастването на известността на швейцарския шоколад. 

Но Швейцария не само е изнасяла и изнася шоколад, но шоколадовите ѝ изделия излизат в чужбина, а имената на производителите им остават известни и до днес. Братята Джости откриват известния си магазин за шоколад в Берлин. Саломон Волф и Тобиас Берангер управлявали прочутото си кафене в Чиной в Сейнт Петербург. Братята Cloetta отворили шоколадови фабрики в Скандинавия, а Карл Фазер създава първия сладкарски магазин в Хелзинки; по-късно неговите продукти стават известни под марката Cloetta-Fazer. Дори белгийският шоколад има швейцарски корени. Жан Нойхаус отваря сладкарски магазин в Брюксел, а синът му Фредерик изобретява шоколада с пралин през 1912 г.

В Швейцария има много регионални ястия. Един пример е Zürcher Geschnetzeltesтелешко ястие, понякога съдържащо телешки черен дроб и гъби, сервирано със сметанов сос и рошти (Rösti), добре познато в цяла Швейцария.

Рошти е популярно картофено ястие, което се яде в цяла Швейцария. То е плоско кюфте, направено от настъргани, варени или сурови картофи и пържено в гореща мазнина. Първоначално се е ядяло за закуска, но после е заменено с мюсли, което в някои региони на Швейцария се знае под името „Бърчмюсли“ („Birchermüesli“). То е създадено от швейцарския лекар Максимилиан Оскар Бирхер-Бренероколо през 1900 г., което съдържа овесени люспи, лимонов сок, кондензирано мляко, настъргани ябълки, лешници или бадеми.

За закуска и вечеря много швейцарци се наслаждават на нарязан хляб с масло и сладко. В Швейцария има голямо разнообразие от хлебчета. Хлябът и сиренето са популярно ястие за вечеря.

Специалитети от различни региони на Швейцария

Рецепти от италианската част на Швейцария

Полента

От векове на това ястие се гледа като на бедняшка храна. То се прави от царевично пюре, което в тази област се смесва със сирене и се сервира като основно ястие или като гарнитура на заек, нарязан на ивици. През зимните месеци сладките кестени  марони (Marroni)  се предлагат в цяла Швейцария. Те се продават или печени и горещи край пътя, или под формата на вермицели (варени, смесени със захар) като десерт.

Цяла гама продукти, направени с кестени, се предлагат по време на многото кестенови празници в Ticino. Те включват хляб, тестени изделия, шоколадови бонбони с пралин и др. Цинкарлинът във формата на руло е типично прясно сирене от Вале ди Муджио. Прави се от краве или козе мляко и подправено с черен пипер.

Amaretti са вкусни, малки италиански макарони, направени от бит яйчен белтък, захар, смлени бадеми и/или кайсиеви ядки. Те са чудесни ефирни и хрупкави бисквити.

Романди (във френскоговоряща Швейцария)

Има един вид зеленчуков тарт, наречен Холера – който е от Вале. Той вероятно дължи името си на факта, че е създаден по време на епидемията от холера. Рибните ястия са популярни около Женевските езера, Новшател и Биел, като най-често се сервират пуран, костур и пъстърва. Фестивалът Бенишон, който се провежда през есента, предлага чудесна възможност човек да се наслади на специалитетите от този регион.

Още рецепти от френската част на Швейцария:

Рецепти от немската част на Швейцария

Цюрих и Зуг

Вкусът на Zuger Kirschtorte е деликатен, текстурата му е кремообразна, хрупкава по краищата, с доминиращ аромат на кирш – един приятен завършек на всеки празник или среща с приятели!

Exit mobile version