Фондю с шоколад

Фондю с шоколад

Кой не обича десертите? А кой не обича десерти с шоколад? А нима има някой, който да откаже не просто десерт, в който присъства шоколад, а десерт, чиято основна съставка е топъл, кадифен шоколад?

Да, досетихте се! Ще ви запознаем с изумително вкусното Fondue с шоколад, което е сред най-забележителните и изискани десерти на алпийската кухня.

Споменахме алпийска кухня, но всъщност виновниците това шоколадово изкушение да стане толкова популярно не се дължи на родината на фондюто – Швейцария, а на… САЩ.

Как се е случило това ли? Ето малка част от историята на шоколадовото фондю.

Годината била 1966, а поводът – почерпка на 100 журналисти след организирана по някакъв повод пресконференция. След приключване на пресконференцията, организаторите поканили журналистите на семпла вечеря на шведска маса, на която било сервирано фондю със сирена, говеждо и за десерт… невиждано до този момент шоколадово изкушение – „Fondue Toblerone”.

Десертът бил поднесен в традиционния за алпийската кухня съд за фондю, а до него имало чинии с ягоди и бисквити. Журналистите не чакали дълго, а веднага опитали топлия шоколад, в който потапяли плодовете и бисквитите.

Скоро след това в много списания и вестници публикували ласкави отзиви на вкусното шоколадово изкушение и то станало популярно в цяла Америка.

Е, имало и малки пречки в началото… Главният готвач на един от най-реномираните швейцарски ресторанти в Ню Йорк първоначално отхвърлил фондюто с шоколад, наричайки го „пълна глупост”.

Но скоро след така грубото си изказване го опитал и го включил в менюто на ресторанта. Десертът бил приет толкова добре от посетителите на елитния ресторант, че много скоро във всички модни ресторанти в САЩ започнали да предлагат шоколадово фондю.

Година след като „превзема” Америка, шоколадовия десерт завладява и Европа. През 1967 година фондюто с шоколад става популярно в Швейцария, като първоначално се е предлага в зимните курорти Гщаад, Гринделвалд и Вербие като част от менюто на алпийската кухня, а след това става популярно и в Германия, където вече не се нарича „Fondue Toblerone”, а просто „Schokoladenfondue”, без да се споменава марката на шоколада.

В интерес на истината трябва да споменем, че най-вкусното фондю се получава точно с шоколад „Toblerone”, тъй като в него се съдържат мед и бадеми, които придават на фондюто по-рафиниран и приятен вкус.

У нас Fondue с шоколад става популярно едва преди десетина години, когато започва да се предлага на големи светски събития. Днес десертът присъства в менюто на доста от модните и реномирани ресторанти в Банско, София, Пловдив, Бургас.

Как се приготвя шоколадово фондю?

Fondue с шоколад е десерт, който се приготвя бързо, ефектен е и е с ниска степен на трудност. За да приготвите фондю е нужно да си набавите комплект съдове за фондю – „какелон”, дълги вилици или шишчета, горелка или свещ.

Приготвянето на шоколадово фондю има много вариации, но като цяло основната съставка е шоколад, към който може да се добави кондензирано мляко, сметана, кафе, дори малко ликьор или ром.

Сервира се със сладък хляб, плодове, кекс, бисквити. В някой ресторанти в Банско могат да ви предложат към всичко това и чаша ликьор, бренди, ром, чай, кафе или топка сладолед.

Популярни рецепти за шоколадово фондю

Класическо фондю

Съставки

Тъмен шоколад – 200 грама
Сладкарска сметана – 150 мл.
Бренди/коняк – 2 супени лъжици
Ягоди – 14 броя

Приготвяне:

Тъмният шоколад се начупва и се разтопява на водна баня. След като се разтопи се сваля от огъня към него се прибавят сметаната и брендито. Сместа разбърква до хомогенност. Шоколадовият крем се премества в съда за фондю, за да се запази топъл и се поднася с чиния ягоди. Ягодите се потапят в топлия шоколад и се хапват.

Забележка: Десертът може да се приготви и направо в какелон, но трябва да следите силата на огъня, за да не загорите шоколада.

Шоколадово фондю с круши

Съставки

Тъмен шоколад – 200 грама
Кафе – 75 мл.

Сладкарска сметана – 120 мл.
6 малки круши

Сироп за крушите: сок от половин лимон, 150 мл. вода, 50 грама захар, 10 грама ванилова захар

Приготвяне:

Водата и захарта се слагат в дълбока тенджера, за да заврат. След като захарта е разтопена напълно, сладкия сироп се сваля от огъня и към него се прибавят ваниловата захар и сока от лимон. Крушите се режат на половина и се изчистват от семките.

Сиропът се връща отново на котлона и когато заври, към него се прибавят изчистените и разрязани круши. Целта на цялата тази процедура е крушите да попият от захарния сироп. „Варенето” на плодовете в сиропа е около 5-10 минути, след което крушите се вадят.

Шоколадът се начупва на парчета, поставя се в купа и се разтопява на водна баня. Добавят се кафето и сметаната и сместа се бърка, докато се превърне в кадифен шоколадов крем.

Горещото фондю се изсипва в какелон, за да остане топло и се поднася с чиния от сиропираните круши. За още по-голямо удоволствие на небцето, към цялото това шоколадово изкушение могат да се сервират и малки топки сладолед.

Fondue с млечен шоколад и кафе

Съставки:

Млечен шоколад – 200 грама
Сметана – 3 супени лъжици
Черешов ликьор – 2 супени лъжици
1 супена лъжица силно кафе
1/8 чаена лъжичка канела

Приготвяне:

В какелон се поставят начупения шоколад, сметаната, ликьора, кафето и канелата и сместа се разбърква, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и кадифена.

Фондюто се сервира с парчета пресни плодове – ягоди, банани, ябълки, портокали, ананас или бисквити.

 

Шоколадово фондю с портокали

Съставки:

Тъмен шоколад – 200 грама
Настъргана кора от портокал
Портокалов сок – 2 супени лъжици
Сметана – 150 мл.
Ликьор по избор – 1 супена лъжица

Приготвяне:

В съд за фондю се поставя начупения на едри парчета шоколад и се бърка до пълно разтопяване. Прибавят се сметаната, ликьора и портокаловата кора. Десертът се поднася с банани, ананас и киви. Може да се сервира и със захаросани плодове, бразилски орехи или сушени плодове.

 

Шоколадово фондю с Кирш

Съставки:

Бял шоколад – 350 грама
Кирш – 50 грама
Сметана – 250 грама

Приготвяне:

В съд за фондю се загрява сметаната, добавя се кирша и накрая начупения на едри парчета бял шоколад. Сместа се бърка, докато стане напълно хомогенна кремообразна маса (крем). Фондюто се сервира с плодове по избор, торта или бишкоти.

 

Fondue с ром

Съставки:

Тъмен шоколад – 200 грама
1,5 супени лъжици ром
50 грама масло
2 супени лъжици кисело мляко
125 грама течна сладкарска сметана

Приготвяне:

Шоколада, рома и маслото се разтапят на водна баня. Прибавят се киселото мляко и сметаната и сместа се разбърква добре. Премества се в съд за фондю и се сервира с плодове или парче кейк.

 

Последната рецепта идва директно от алпийската кухня.

Съставки:

350 грама тъмен шоколад
Кондензирано мляко – 5 лъжици
2 супени лъжици бренди или ликьор от вишни
Настъргана портокалова кора
Една супена лъжица филирани бадеми

Приготвяне:

Шоколада се начупва и се поставя в съд за фондю и се загрява на слаб огън. След като шоколадът се поразтопи се добавят млякото, ликьора, бадемите и накрая портокаловата кора.

Сервира се с парчета плодове, сладкиши, бишкоти, торта. Това фондю си пасва идеално с пенливи италиански вина или чаша коняк.

Както виждате, вариантите да приготвите шоколадово fondue са много, а самият десерт се приготвя изключително лесно и бързо.

За по-голям ефект при поднасянето (точно както го поднасят в някой ресторанти в Банско), можете да сервирате десерта в шоколадов фонтан.

Шоколадовите фонтани са специални съдове на няколко „етажа” подредени конусовидно. Топлото фондю се излива точно като каскаден водопад от най-горния конус на фонтана, преминава през следващите нива и ефектът, който създава е неповторим.